Videon on ennustettu olevan tämän ja tulevien vuosien kuumin juttu. Monet sisällöntuottajat haluavat myös kuvata isommilla resoluutioilla, jotta materiaali on vertailukelpoista tulevaisuudessakin. Ilmiötä kutsutaan nimellä “Future Proofing”.

Isommilla resoluutioilla ja tarkemmilla kuvilla on kysyntää ja valmistajat ovat ottaneet asian omakseen. Moni valmistaja onkin tuonut markkinoille 4K-kameroita niin ammatti- kuin kuluttajakäyttöönkin. Ensirintamalle ovat ehtineet Panasonic useammallakin mallilla, mutta keskustelua eniten on herättänyt videopuolella yhdeksi suosituimmaksi kameraksi noussut GH4. Sony:lta on myös nähty useampaa mallia, kuten AX-100, RX10 ll + RX100 ll.  Eikä missään nimessä pidä unohtaa kentän mustaa hevosta, eli Blackmagic Designia, joka on tiukasti kiinni kilpailussa omilla kameroillaan. 

Mikä on Canonin vastaus?

Vastatakseen kovaan kilpaan, Canon julkisti jokin aika sitten pienikokoisen ja kevyen XC10-hybridikameran. Kamera tuo 4K-laadun sisällöntuottajille ja edistyneille harrastajille noin 2300 € hintaan. 

Vaikka XC10 markkinoidaankin molemmille, ammattilaisille ja kotikäyttöön, uskon ammattikäyttäjien ja edistyneiden videotekijöiden hyötyvän kamerasta enemmän. Ei sillä, etteikö kamera sovi molemmille, mutta itseni on vaikea kuvitella kotikatsomon käsittelevän 4K-videota lähiaikoina.

Yksi selvä 4K-videon hyöty ammattikäyttäjille saadaan esiin jälkikäsittelyn puolella. Esimerkiksi jos materiaali on kuvattu 4K:lla, mutta editorin timeline on 1920x1080, on editissä varaa rajata tai stabilisoida kuva ilman tarkkuuden ja terävyyden menetystä. Tämä tuo huomattavaa joustavuutta kuvaustilanteisiin. Myös pienen kokonsa johdosta, Canon uskoo XC10-kameran olevan parhaimmillaan ahtaissa tiloissa sekä kentällä. 

Muita huomioita

Itselleni suurimmat kysymykset heräävät monikäyttöisyyden kohdalla. Odotan kameroiltani paljon siinä mielessä, että pienenä sisällöntuottajana kameravalikoima ei ole loputon. Siksi olenkin haalinut varastoon kameroita, joilla onnistuu tekemään monimuotoista sisältöä LIVE-striimeistä lennokkaisiin some-videoihin. 

XC10 tarjoaa vastinetta rahalle juuri monipuolisten ominaisuuksiensa puolesta. Monelle mielenkiintoisen vaihtoehdon XC10:stä tekee myös sen pieni koko ja kuvauskyvykkyys. Videokuvaajien suosikkikameraan EOS 5D Mark lll verrattuna XC10 painaa vähemmän kuin pelkkä 5D:n runko. 

XC10 on myös matalampi ja kapeampi kuin 5D, jolloin käsittely kentällä on huomattavasti helpompaa. Jos jotain kamerasta pitäisi nostaa esiin, sanoisin, että XC10 muotoilu on optimoitu erityisesti videokuvaukseen ja se tarjoaa tasapainoisen ja mukavan kuvauskokemuksen. Ergonomiaa parantaa kameran kylkeen kiinnitetty kääntyvä kuvauskahva.

Seuraava asia on itselleni erityisen tärkeä, eli XC10:llä onnistuu LIVE-striimaus. Tosin itselleni pieni pettymys on motorisoidun zoomin puuttuminen. Se kun on äärimmäisen kätevä live-tilanteessa. Ei pakollinen missään nimessä, mutta itse koen sen helpommaksi kuin objektiivin rullaaminen. Livekuvausta tukee myös kameran erinomainen laatu pimeassä kuvattaessa.

Zoomista puheen ollen, XC10:ssä on kiinteä 10X zoom-objektiivi, optinen kuvanvakain ja Wi-Fi-yhteys etäohjausta varten. Kameran fiidiä voidaan siis tutkailla reaaliajassa esimerkiksi omalta kännyltä tai tabletilta. 

Tärkeimmät speksit:

  • 1,0 tuuman CMOS-kenno
  • 8-bittinen 4K-kuvaus jopa 305 Mb/s:n nopeudella 4:2:2-väriotannalla Canonin XF-AVC H.264 -muodossa
  • 12 megapikselin still-kuvat tai 8,29 megapikselin 4K-video
  • Canon Log ja laajan dynaamisen alueen gammakorjaus
  • ISO 20 000 ja sisäinen ND-suodin
  • 10x zoom ja optinen kuvanvakain
  • Kompakti ja ergonominen muotoilu
  • Hidastettu (100fps) ja nopeutettu tallennus 
  • Wi-Fi-kauko-ohjaus

Miten on kuvanlaatu?

Valitettavasti en saanut kameraa toistaiseksi koekäyttöön, joten joudun nyt lainaamaan kameralla kuvattua materiaali lammen takaa.

Yhteenveto

Mielestäni kamera on erittäin mielenkiintoinen uutuus. En vain osaa sanoa mihin väliin XC10 putoaa ja tarjoaako se riittävästi, jotta esimerkiksi videoalan harrastajat innostuisivat kamerasta. Mitä mieltä sinä olet? Saisiko kameran ominaisuudet sinut ostamaan XC10:n? Kommentoi alle. 

3 Comments