Olin muutama päivä sitten asentamassa uutta langatonta tulostinta. Kaikki näytti päällisin puolin olevan kunnossa, mutta tietokone ei suostunut yhdistämään tulostimeen.

Se, mitä tein seuraavaksi on syy, miksi hakukoneoptimoinnilla on merkitystä.

Kuten jokainen moderni ongelmanratkoja, myös minä aloitin kaivamalla taskustani älykännykän. Avaan Chromen ja näpyttelen hakukoneelle muutamia hakulausekkeita.

Tässä kohtaa en tiedä missä vika, joten haen oirein - “tietokone ei tunnista langatonta tulostinta”.

Saan liudan vastauksia. Käyn läpi viisi ensimmäistä ja valitsen mielestäni parhaan vaihtoehdon. Klikkaan itseni eteenpäin. ÄÄÄHH! Otsikko lupasi jotain aivan muuta kuin mitä sisältö tarjoaa. En tykkää! Klikkaan itseni takaisin hakuun. Valitsen seuraavan artikkelin. No nyt natsaa. Otsikon olisi voinut muotoilla paremminkin, mutta sisältö tarjoaa ratkaisuja juuri minun haasteeseeni.

Vaikka ongelma onkin arkinen, tarjoaa se näkökulman siihen, miten verkkoa hyödynnetään haaste- tai ostotilanteessa.  

Miksi optimoinnilla on merkitystä?

Tarinan arkisuus valottaa yhtä merkittävää käyttäytymismallin muutosta. Yhä useammin ostajien tiedonhankinta tehdään verkosta, ja mitä kasvavissa määrin, se tehdään mobiilisti.

Yrityksen luomalla sisällöllä on tällöin valtava merkitys, sillä sisältö määrittää sen, löydytkö juuri sinä asiakkaan hauissa oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Käännän asian vielä kerran eri vinkkelistä: sisältö on ainoa keino tavoittaa ja vakuuttaa uudet potentiaaliset ostajat ostoprosessin alkupäässä… You know, silloin kuin he eivät vielä tiedä, mitä he tarvitsevat tai millä oman haasteen saisi voitettua.

Sisältö on ainoa keino päästä vaikuttamaan ostajan ostoprosessiin sekä päätöksentekoon alkumetreistä saakka.  

Voidaan kai sanoa, että johtopäätös on varsin yksinkertainen: yritys, joka ei tuota auttavaa, opastavaa ja relevanttia (asiakkaan haasteita puhuttelevaa) sisältöä on kuin pikajuoksija, joka laukauksen kuultuaan jää jaloistaan kiinni telineisiin. Kisa on ohi ennen kuin se pääsi kunnolla alkamaankaan.

Optimoi hakukoneille ja silmille.

You have only one chance to make a first impression. Älä käytä sitä asiakkaan ahdisteluun, vaan varmista, että sisältö on helposti silmäiltävää. Varmista myös se, että sivustosi on responsiivinen ja että sisältö on helppo kuluttaa mobiilisti.

Tämä siitä syystä, että yhä useampi lukee artikkelit ja hakutulokset mobiililaitteella ja siksi, että hakukoneet pisteyttävät sivusi korkeammalle, mikäli ne ovat mobiiliystävälliset.

Psst! Voit testata sivujen mobiilitoimivuuden täältä: https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/

Silmäiltävyyteen taas auttaa se, että kirjoitat lyhyitä kappaleita ja käytät riittävästi väliotsikoita. Jos et vielä tiennyt, niin noin 80 % verkon käyttäjistä silmäilee sisällön läpi ja vasta sitten päättää lukeeko sisällön vai ei.

Ja sitten vielä viimeinen vinkki: varmista, että käytät otsikoissasi riittävästi avainsanoja. Näin annat hakukoneille viitettä sisällön kontekstista sekä varmistat, että tarjoat silmäilijöille riittävän koukun, jotta he lukevat tuottamasi sisällön alusta loppuun ja mahdollisesti klikkaavat itsensä sinun liittämästäsi linkistä syvemmälle blogisi syövereihin.

Katso alta vielä yksinkertainen videokooste siitä, miten hakukoneoptimointi toimii:

Comment