Kuuntele jakso audiona

Suomi on siitä ainutlaatuinen maa, että videot ja vlogit tulivat podcasteja ennen. Kaikkialla muualla tilanne on täysin päinvastainen. Tämä on mielenkiintoinen asetelma siinä, että ns. kypsyneitä benchmarkkeja löytyy yllin kyllin.

Podcastaamista miettivillä onkin siis erinomainen mahdollisuus tutkia maailmalla ilmiöiksi nousseita podcasteja ja valjastaa menestystekijät omaksi hyödykseen. Ei huono lähtökohta. 

Nostin videolta muutaman hyvän kohdan, jotka auttavat sinua luomaan parempia podcasteja. Suosittelen kuitenkin koko jakson kuuntelemista, jotta et jää paitsi Lauran hyvistä vinkeistä. 

Mieti sopivan napakka lupaus ja toista sitä riittävästi

Aivan kuten muissakin formaateissa, otsikkoon on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Ei geneeristä ja ympäripyöreää, vaan tiukasti rajattua ja lisäarvoa lupaavaa.

Kun olet saanut sisällön rajattua jaksokohtaisesti sopivan kokoiseksi, on syytä auttaa asiakasta ymmärtämään tarjotun sisällön lisäarvo. Mieti siis lupaus, jonka annat kuulijalle: “tässä jaksossa pureudutaan”, “annan sinulle 5 vinkkiä…”.

Tämän jälkeen mietit podcastin rakenteen niin, että lupaus toistuu riittävän usein, ja että kuulijalle kerrotaan ensimmäisten sekuntien aikana mitä hän voi jaksolta odottaa. Alkuun annettu lupaus auttaa koukuttamaan kuulijan pidemmäksi aikaa kuin se, että alku olisi täynnä musiikkia tai epämääräistä puheensorinaa.

Luo mielikuvia yksityiskohtaisemman kerronnan avulla

Ääni on mielenkiintoinen media siitä, että se jättää asioita kuulijan oman mielikuvituksen varaan. Äänellä et voi näyttää, miltä tuotteesi, tilasi tai kanssajuontajasi näyttää. Joudut näkemään vaivaa siinä, että kuvailet ne mahdollisimman tarkoin. Kuulijan mielikuvitus hoitaa loput. 

Sama pätee kaikkeen kerrottuun. Sen sijaan, että puhut trendeistä ja alan sanoista sellaisenaan, on hyvä avata ja kuvailla, mitä ne tarkoittavat käytännössä. Käytä kielikuvia ja monimuotoista kieltä. Puhu selkeästi ja riittävän hitaasti, jotta kuulijalle jää aikaa luoda mielikuvia. Piirrä äänellä se maailma, johon haluat asiakkaasi menevän. 

Äänen laatu auttaa sitouttamaan kuulijan

Tämä on yksi yleisimmistä virheistä: tuotantoon lähdetään vähän liian kevyesti ja tuotettu äänenlaatu on mitä sattuu - on huonekaikua, taustamölyä ja epäselvää puhetta.

Don’t get me wrong, olen itsekin kevyen tuotannon kannattaja, mutta äänenlaatu on yksi asia, josta ei voi tinkiä.

Jos hamuat kasvavaa kuulijakuntaa on äänen oltava kunnossa. Kukaan ei kuuntele huonoa ääntä pitkään. Ja tänä päivänä, jolloin asiakaskokemuksesta puhutaan yhtenä tärkeimmistä kilpailuvalteista, on huonon äänen tarjoaminen isoin mahdollinen virhe. Huonon äänen kuuntelu on nimittäin kokemuksena kuin… Noh.. Katso alta…

Yhteenveto

Podcastaaminen on mahdottoman hyvä tapa päästä vaikuttamaan asiakkaiden tai prospektien valintoihin. Ääni on intiimi, se kulkee aina mukana ja kerronta antaa mahdollisuuden vaikuttaa ja tulla vaikutetuksi. Tämä, jos mikään, on suuri mahdollisuus olla osa asiakkaan arkea. 

Ps. Kirjoittelin aiheesta myös Advance B2B:n blogiin. Kirjoitus avaa teknisemmin niitä askelia, joita tulee ottaa ennen oman podcastin tuottamista. 

Comment