Olet tarttumassa työtehtävään, kun tietokoneesi ruudulle ilmestyy ilmoitus tulleesta sähköpostista. Menet sähköpostiin, alat lukea sitä, mutta samanaikaisesti puhelimesi kilahtaa: joku on twiitannut sinulle!

Löydät itsesi Twitteristä ja samalla löydät kiinnostavan artikkelin, jota päädyt lukemaan. Samalla luoksesi tulee kollega kysymyksen kanssa ja irroitat itsesi koneelta lievästi ärsyyntyneenä keskeytyksestä.  Keskustelun jälkeen et enää muista, mitä (kaikkea) sinun pitikään tehdä. Kuulostaako tutulta? 

Eroon multitaskauksesta

Mitä digitaalisemmaksi ja hektisemmäksi työelämä muuttuu, sitä enemmän meillä on haasteita fokusoitumisessa. ”Multitaskatessa” kuvittelemme olevamme tehokkaita, mutta todellisuudessa multitaskaus heikentää työn tuottavuutta merkittävästi. Samalla se kasvattaa stressitasoa, joka tutkimusten mukaan heikentää luovuuttamme.

Siksi digitaalisuuden aikakaudella olisi erityisen tärkeää kiinnittää huomiota mielen huoltamiseen ja palautumiseen.  Kun harjoitamme tietoisesti 15-20 minuuttia päivässä keskittymistä ja empatiaa vahvistavia aivoyhteyksiä, harjoittelun vaikutukset ulottuvat arkemme kaikkiin hetkiin. Samalla stressitaso laskee ja luovuutemme pääsee vapaaksi. Paras harjoitus tähän on mindfulness-meditaatio.

Keskittymiskykyä tarvitaan oikeiden asioiden saattamiseksi loppuun ja luovuutta innovointiin, mutta miksi sitten empatia on niin tärkeä taito digitaalisessa työelämässä?

Liiketoiminnan salainen valtti, empatia

Empatia on kykyä asettua toisen ihmisen asemaan ja herkkyyttä hänen kärsimykselleen. Tästä pääsemme taikasanaan asiakaslähtöisyys. Menestyviä asiakassuhteita muodostaaksemme meidän on ymmärrettävä loppuasiakasta, jotta osaamme tuottaa palveluita heidän tarpeisiinsa sekä olla heidän kanssaan vuorovaikutuksessa.

Tutkimusten mukaan kun oman sisäisen tilamme tiedostaminen kasvaa, myös kyky empatiaan kasvaa. Kun herkistymme omalle sisäiselle maailmallemme, herkistymme myös muiden maailmoille. Tätä harjoitellaan mindfulness-meditaation aikana.  

Ja vaikka tämä kirjoitus on kirjoitettu digityöläisen ja työelämän näkökulmasta, on mindfulness-harjoittelulla muitakin ”ihan kivoja” sivuvaikutuksia, kuten onnellisuuden kasvaminen ;).

Videolla (kirjoituksen yllä) pysähdymme yhdessä hetkeksi itsemme äärelle hengittelemään, tervetuloa mukaan!

Vieraskynä

 

Mari Rasimus

Kirjoittaja on mindfulness-ohjaaja ja sosiaalisen median asiantuntija, joka etsii tasapainoa digimaailman ja sisäisen maailman välillä päivittäin

 
 

PS. Saa notifikaatiot tulevista Behind The Brand -jaksoista tilaamalla YouTube-kanavani

Comment