Sosiaalinen media on tuonut esiin monen monta fitness-bloggaajaa, -vloggaajaa ja TV-tähteä. Neuvoja parempaan elämään on yhtä monta kuin on sisällöntuottajaakin. Kannattaakin miettiä kenen neuvot ovat vastaanottamisen arvoisia. 

Enkä muuten missään nimessä sano, että olisin yhtään muita parempi antamaan neuvoja, varsinkaan hyvinvoinnin saralla. Siksi tässä vlogisarjassa kysytään osaavilta ihmisiltä vastauksia kiperiin kysymyksiin. Ja muistutan, että Mies 2.0 -vlogisarjan tavoitteina eivät ole koskaan olleet äärimmäiset muutokset, vaan nimenomaan pysyvät muutokset.

Tässä jaksossa haastattelen omaa isoisääni, koska halusin tutkia elämästäni ihmisiä, jotka ovat pystyneet tekemään asioita kestävästi siten, että ovat voineet hyvin pitkällä aikavälillä. 

Jotta saamme taustoista kiinni, haluan kertoa muutaman jutun. Isoisäni on 84-vuotias. Hän ei syö eikä ole koskaan syönyt lääkkeitä. Hän voi hyvin, hän on energinen ja juoksee vieläkin lähes päivittäin. Kesällä hän käyttää päivät tehokkaasti ja kerää vuoden marja- ja sienivarannon pakkaseen. Hän on periksiantamaton ja omaa äärimmäisen positiivisen elämänasenteen.

Kun kysyin, milloin hän on viimeksi ollut sairaana, vastaus on yksinkertaisesti en muista. Halusin selvittää, mikä on isoisäni salaisuus. Miten hän on onnistunut pitämään itsensä terveenä vuosikymmenet? 

Isoisäni kolme vinkkiä terveempään elämään

1. Minimoi istuminen

Monen arki on pöydän ääressä istumista. Istuminen on vaarallista ja se maksaa jo nyt Suomelle miljardeja. Yksilöille se maksaa heidän terveytensä. Ole siis varovainen ja pyri minimoimaan istumiseen käyttämä aikasi.

2. Syö tasapainoisesti 

Muista marjat ja tuoreet vihannekset. Myös riittävä veden juonti on tärkeää. Monimuotoinen ruoka pitää mielen ja kehon terveenä. 

3. Kuuntele kehoasi

Kehosi viestii asioista, joita se tarvitsee. Muista siis kuunnella, mitä kehosi kertoo. Oli se sitten liikunnan puutteesta kun hengästyt rapuissa, oli vatsakivut tai turvotus ruokailujen välillä tai vaikka jatkuva väsymys. Kehosi kertoo tarpeistaan, muista siis kuunnella. 

Mitä tunteita keskustelu herätti minussa?

Minun on vaikea myydä itselleni ajatusta tuoreen ruoan korvaamisesta jauheilla. Ymmärrän mihin jauheita ja lisäravinteita kilpaurheilussa tarvitaan. Mutta itselleni en pysty ajatusta myymään. Kuulen vain isoisäni sanat, jossa hän painottaa tasapainoista sekä liikunnan ja tuoreen ruoan täyteistä elämää.  

Tiedän, missä omat heikkouteni ovat ja niiden korjaaminen oman hyvinvointini korjaamiseksi ei vaadi lukemattomia salitunteja tai johonkin tiettyyn ruokavalioon sitoutumista. Oman hyvinvointi on kiinni pienistä asioista. 

En halua kuulostaa siltä, että tuomitsen ketään tai mitään. Haluan kuitenkin muistuttaa, että on erilaisia ihmisiä erilaisin tavoittein. Itselleni tärkein on oma hyvä olo, päivästä toiseen jaksaminen ja se, että koen itsetuntoni olevan kunnossa. 

Olen kultaisen keskitien kannattaja. Uskon tuoreeseen ruokaan, riittävään liikuntaan, ajoittaisiin herkutteluhetkiin ja oman kehon kertomiin viesteihin. 

Kuulisin mielelläni sinulle tärkeistä asioista sekä oman terveyden vinkkisi. Mitkä asiat pitävät oman mielesi korkealla?

2 Comments