Tubecon muistuttaa meitä vanhempia muutoksesta. Se muistuttaa meitä siitä, että lapsemme kasvavat hyvin erilaisessa maailmassa. Ja että nykymaailma vaatii erilaista johtamista ja esimerkkiä.

Esitys taas kertoo siitä, miten minä olen kokenut muutoksen. Miten olen päässyt pelkojeni yli. Esitys kertoo myös niistä näkemyseroista, joita eri sukupolvien välille on syntynyt.

Älä siis tyrmää asiaa heti, vaan yritä kokeilla ja ymmärtää. Niin olen itsekin tehnyt. Olen yrittänyt ja laittanut itseni alttiiksi kritiikille. 

Alkuun pääseminen onkin se vaikein asia. Videolla kuitenkin annan neljä helppoa tapaa kokeilla uuden ympäristön tarjoamia mahdollisuuksia. Video kannattaa siis katsoa. 

Internet 2.0

Moni varmasti muistaa klassikkoleffa Matrixin, jossa Neon oli tehtävä valinta. Valitako punainen pilleri ja Matrix vai valitako sininen pilleri ja epätietoisuus. 

Yhteiskuntamme on hyvin samanlaisessa tilanteessa. Meidän on valittava, miten haluamme jatkaa eteenpäin. Haluammeko ymmärtää vai olla ymmärtämättä. Haluammeko nähdä muutoksen tilaisuutena johonkin suureen vai annammeko pelkojemme tehdä valinnan puolestamme.

Erilainen suhtautuminen uuteen näkyy erityisen voimakkaasti eri sukupolvien välillä. Siinä, missä vanhemmat miettivät vaaroja ja uhkia, nuoret näkevät sosiaalisen verkon mahdollisuutena ja mahdollistajana. Olemmekin saaneet todistaa monen nuoren onnistuvan siinä, missä esimerkiksi moni yritys epäonnistuu; globaalin yhteisön rakentamisessa jonkin asian ja mielenkiinnonkohteen ympärille. 

Haluankin rohkaista vanhempia kokeilemaan. Aikuiset, uskokaa hyvään, uskokaa sosiaalisen median voimaan. Heittäytykää, niin tulette ymmärtämään.

Internet on sosiaalinen media. Sosiaalinen media on internet. Siksi kutsunkin tätä ympäristöä sosiaaliseksi verkoksi. Miten se on muuttanut kulttuuriamme, siitä seuraavaksi muutama sana. 

Avoimuus

Avoimuus on yksi sosiaalisen verkon piirteistä. Olen esimerkiksi itse kasvanut ympäristössä, jossa ei ollut kameroita, älykännyköitä tai sosiaalista mediaa. Nykypäivänä käytössäni on kaikki edellä mainitut välineet. Olen kuitenkin joutunut pakottamaan itseni opettelemaan näitä asioita.

Nykynuoret taas kasvavat juuri näiden ympäröiminä, hyvin erilaisessa ympäristössä. Jakaminen on arkipäivää. Nuoret jakavat kaiken, jokaisen hetken elämästään. Heillä on kanavat ja laitteet. Heillä on myös halu kokeilla ja jakaa. Avoimuus ja jakaminen on pelin nimi.

Tämä avoimuus näkyy kaikessa ja se antaa tilaisuuden kuunnella ja oppia. Vanhemmat voivat oppia nuorilta, yritykset taas voivat oppia asiakkailtaan.

Keskustelu luo myös mahtavia projekteja, kuten crowd-sourcattu koko illan leffa Uneton Goes Long tai TUBECON! Elämme siinä mielessä hienoa aikaa, että tapahtumia voidaan joukkoistaa ja epäkohtia murtaa yhdessä. 

Reaaliaikaisuus ja reagointi

Olemme sosiaalisen median myötä oppineet siihen, että tietoa saadaan lähes reaaliajassa ja kaikki tieto kulkee mukanamme.. Aina.. Taskuissamme kulkee kapine, jonka kautta voimme olla yhteydessä maailmaan kellon ympäri. Myös uutiset saadaan taskuun todella pienellä viiveellä.

Meille on siunaantunut monta hienoa kanavaa, kuten Meerkat, Persicope ja Snapchat. Viimeisimpänä mukaan on lähtenyt myös Facebook, joka on kokeillut live-striimausta omassa alustassaan.

Reaaliaikaisuus ja ennen kaikkea reagointi on mahdollisuus ilostuttaa ja yllättää. 

Kuuluminen ja osallistuminen

Kuinka moni teistä lukijoista kuuluu johonkin ryhmään tai on muuten aktiivinen verkottuja? 
Kuulumisen tarvetta selittää ihmisen primitiivinen tarve kuulua. Me olemme laumaeläimiä, jolloin luontaisesti haemme tukea ja turvaa muista ihmisistä. 

Näin se on ollut läpi aikojen. Nyt yhteisöt vain syntyvät digitaalisiin kanaviin ja palveluihin, joista haetaan samanmielisistä ystävyyttä ja tukea. 

Esimerkiksi vloggaajiin, jotka jakavat asioita omista elämistään, voi kuka tahansa samastua. He tekevät samoja asioita ja pitävät samoista asioista kanssamme. Keskustelu muiden kanssa ja ryhmän positiivinen tuki auttaa muun muassa nuorta rakentamaan omaa itsetuntoaan. 

Kuuluminen voi olla myös sitä, että olemme faneja. Olen monen tuottajan ja brändin fani itsekin. Keskustelu fanien keskuudessa on kiivasta, mutta aina lisäarvoa tuottavaa. Joskus joukkoon eksyy joku, joka tahallaan hakee riitaa. Sen yhteisö osaa karsia pois.

Ja ne keskustelut tuovat hyvää fiilistä. Ne auttavat ja ohjeistavat meitä tulevaan. Ne antavat uskoa. 

Social > Media

Summa summarum: sosiaalinen media on kulttuurinmuutos ja mahdollistaja. Se on tapa kommunikoida ja osallistaa. Sosiaalisessa mediassa on kyse ihmisistä, ei niinkään erinäisistä kanavista. 

Ei ole syytä lytätä ennen kuin ymmärtää. Rohkeutta on lähteä mukaan ennakkoluulottomasti eikä vain nillittää. Alkuun pääsee tekemällä vähän kerrallaan ja varovasti kokeillen. Niin löytyvät myös omat rajat.

Uskon parempaan huomiseen ja siihen, että sosiaalinen media yhdistää kansat ja ihmiset. Yhdessä olemme enemmän.

2 Comments