facebook instant artikkeli

Tervetuloa Facebookin uuteen natiiviin sisältömaailmaan. Tai, kuten Facebook sitä kutsuu, Instant Artikkelien maailmaan.

Somejätin luoma instant artikkeli on mielestäni vain luontainen kehityksen suunta. Kuuttajien keskittymiskyky on nimittäin kultakalaakin huonompi ja applikaatiota selaillessa jokainen sekunti merkitsee miellettyyn kokemukseen huomattavasti. Siksi Facebook onkin linjannut asian niin, että instant artikkelit lataavat välittömästi, eivät siis 8 sekunnin viiveellä. 

Instant artikkelit tarjoavat myös uuden tavan lukea ja kokea sisältö. Ulkoasu on huomattavasti selkeämpi ja yhdenmukainen verrattuna julkaisijoiden aikaisemmin tuottamamiin sisältöihin. Ulkoasu on kaikille tuottajille sama, ja annan pisteitä myös hyvin yksinkertaistuksesta. Artikkelit ovat rakennettu suoraan Facebookin oman applikaation päälle. Vaikka linkit näyttävät lähes identtisiltä aikaisemmin feedissä nähtyihin, muutos sisältöpuolella on kuitenkin valtava. 

Miltä artikkelit sitten näyttävät? Facebookin oma brändäys on poistettu ja tilalle on jäänyt vain selkeä Call-To-Action sisällöntuottajan sivun seuraukseen. Seuraavaksi huomaat, että  yläkerran navigointi on poistunut. Artikkelin yläosassa ei siis ole navigaatiota muihin sisältöihin vaan se on siirretty artikkelin alasosaan. Ja jos navigoit tätä kautta toiseen artikkeliin, huomaat, että palaat menneisyyteen lautausaikojen suhteen. Instant artikkeli on toistaiseksi vain yhden sisällön kokonaisuus. Applikaation yläosasta löytyy myös Share-nappi, joka sallii artikkelin jakamisen Facebookin, Messengeriin, suoraan Twitteriin ja vaikka Pinterestiin.

Instant artikkelien kuvat ovat mielenkiintoinen kokonaisuus. Click-To-Expand -kuvat ovat klikattavissa suuremmiksi ja niitä voi katsoa tarkemmin kallistamalla puhelinta vasemmalle tai oikealle. Kuva seuraa mukana. Muita muutoksia ovat sisällöntuottajien mahdollisuus tarjota ja myydä display-mainontaa. Tällä hetkellä tilanne on se, että Facebook ei näistä ota mitään osuutta.

Oli miten oli, tämä tulee varmasti vahvistamaan Facebookin osuuttaa jo hallitsemassaan some-kentässä. Itse jään mielenkiinnolla odottamamaan miten tämä tulee vaikuttamaan kuluttajiin, mutta toistaiseksi mielikuva muutoksesta on positiivinen.

Mitä mieltä sinä olet?   

1 Comment