Mikä tänä päivänä oikeastaan on henkilöbrändin ja asiantuntijaprofiilin ero? Miten somessa tulisi olla ja kumpana sinun tulisi esiintyä - henkilöbrändinä vai asiantuntijana? Entäs jos mietitään asiaa yleisemmin. Mitä ihmettä on tapahtunut koko viestintäkulttuurille ja miten tässä uudessa maailmassa tulisi ennen kaikkea pystyä viestimään. 

Viime viikon seminaarissa pohdittiin sitä, miten asiantuntijan LinkedIn-profiili saadaan timanttiseen kuntoon. Siitä intoutuneena ja inspiroituneena halusin kaivautua syvemmälle someen. 

Siksi haastattelin Tom Lainetta somesta, henkilöbrändeistä sekä modernista viestinnästä. Lue koko haastattelu alta! 

Kuvaile omaa taustaasi ja yritystäsi lyhyesti

Pitkän linjan some-uskovainen; 1990-luvulla mukana perustamassa Suomen 1. nettilevykauppaa, 1999 1. varsinainen some-startup, 2004 alkaen LinkedIn-jyrä. Startuppien välissä stinttejä maailmalla Oraclen kanavamarkkinointipäällikkönä Köpiksessä ja Lontoossa some-rekrytoijana, sittemmin perustanut Suomen 1. somerekry-firman ja viime vuodet kouluttanut ja konsultoinut some-aiheista Suomen lisäksi lähinnä Venäjällä ja Englannissa, joitain keikkoja Balttiassa, Ruotsissa ja tästä syksystä alkaen Saudi Arabiassa ja UAE:ssa.

Vahva usko avoimeen verkostoitumiseen, jonka konkreettisia hyötyjä ollut omalla uralla paljon. Nykyisin aktiivinen www.somehow.fi:n kautta someduuneissa ja Innopinion Oy:ssä luomassa uutta ja ihmeellistä crowdsourcing-palvelua, jonka tunnetuimpina asiakkaina Espoon kaupunki ja Ruotsin kuningatar. 

Miten sosiaalinen media on muuttanut viestintäkulttuuria?

Mielestäni some on paitsi muuttanut henkilöviestintää ammatillisesti, myös koko sitä tuppisuisuuden kulttuuria joka Suomessa on aiemmin ollut viestinnän vakio. Kiittäen tai syyttäen Facebookkia, suomalaisista on tullut merkittävästi aiempaa avoimempia viestijöitä henkilökohtaisessa elämässään - joitain ei saa hiljaiseksi vaikka yrittäisi - ja sitä kautta pikku hiljaa myös ammatillisesti avoimempia viestijöitä.

Avoimuus tuntuu vain saaneen uusia ulottuvuuksia ja muotoja Twitterin ja Instagramin yleistyttyä, ja perheiden sisäinen kommunikaatiokin on mullistunut kiitos WhatsAppin.

Voisi jopa sanoa että monessa mielessä suomalaisten FB-viestintä on karannut käsistä, kyky arvioida oman viestin "fiksuutta" on kadonnut, ja erilaiset sosiaaliset ilmiöt saavat valtavia kannattajajoukkoja ja viestinviejiä osuessaan oikeanlaiseen maaperään - hyvässä ja pahassa. Joskus pitäisi miettiä ennen kuin kirjoittaa kaikkia ajatuksiaan ilmoille... 

Some on muuttanut viestintäkulttuuria myös siinä mielessä, että perinteisemmän, virallisemman ja vakiintuneemman, viestinnän tilalle tai kylkeen (tapauksesta riippuen) on tullut rennompi, personaalisempi, epävirallisempi tapa viestiä niiden virallistenkin tilien ja profiilien kautta.

Monet yritykset ovat ymmärtäneet sosiaalisen median voiman ja toimintatavat, ja alkaneetkin panostaa paljon työntekijälähettilyyteen ja muihin toimintatapoihin, joissa yrityksen oman viestinnän lisäksi tai jopa sijasta ääni annetaankin laajasti työntekijöille ja asiakkaille. Ja tästä on jo paljon todella hyviä esimerkkejä miten luodaan entistä uskottavampaa viestintää ja sitoutuneempia työntekijöitä, asiakkaita ja faneja tai muita someseuraajia, ja parhaimmillaan saadaan uusia asiakkaita, enemmän ja parempia työnhakijoita, yms. 

Sosiaalisen median monimuotoisuus on taannut sen että jokaiselle löytyy omanlaisensa media ja foorumi avautua joko henkilökohtaisesta elämästään tai ammatillisesti. Se on sinänsä rikkaus, mutta tällaiselle some-ADHD:lle tuskallinen tilanne, kun pitäisi jotenkin pysyä ajan tasalla kaikista jollain tasolla järkevistä somepalveluista.

Olen vahvasti sitä mieltä että tänä päivänä kukaan ei enää voi olla yleisesti "somekonsultti", vaan se huippuosaaminen kulminoituu aina tiettyihin palveluihin ja/tai tiettyihin toimintatapoihin. Palveluiden ostajankin olisi siis hyvä kiinnittää huomiota siihen omaako somen tai viestinnän kouluttaja osaamista ja kokemusta vai ei juuri siitä tietystä asiasta, johon yritys tukea kaipaa. 

Miksi henkilöbrändäys kannattaa, mitä hyötyjä siitä voi muodostua? 

Henkilöbrändäys on lempiaiheitani, monella tapaa itselle tutut rekrytoinnin ja työnhaun tai työnantajamielikuvan aiheet sivuavat juurikin henkilöbrändäystä. Henkilöbrändi sanana on monelle pelottava ja tuntuu jotenkin päälleliimatulta, mutta viime kädessä kyse on vain sen konkreettisen oman osaamisen esilletuonnista eri kanavissa hieman perinteisestä poikkeavilla, monipuolisemmilla, tavoilla.

Monet yritykset ovat tajunneet henkilöbrändien arvon miettiessään miten heidän tuotteitaan ja palveluitaan ostetaan ja arvostetaan. Asiakas ei enää vain lue läpi vastuukonsulttien CV:itä tai luota että osaaminen ja palvelu on tietyllä tasolla, vaan parhaimmillaan työntekijöiden osaamisprofiilit (somessa) ovat se hunajapurkki joka houkuttaa potentiaalisen asiakkaan ottamaan yhteyttä, tai tarjouskilpailussa vakuuttaa asiakkaan avoimilla osaamiskuvauksilla ja referensseillä siitä että juuri tietty henkilö ja hänen edustamansa yritys valitaan palvelun tuottajaksi (entistä vähemmän painoa hinnalla).

Suomestakin löytyy jo esimerkkejä siitä miten jopa teollisuusyritykset haluavat tuoda henkilökuntansa osaamisen selkeästi esille esim. LinkedInin kautta. Näitä profiileja sitten hyödynnetään niin että työntekijät jakavat omille verkostoilleen eri tavoin tietoa yrityksestä houkutellakseen uusia asiakkaita, uusia työntekijöitä, tai rakentaakseen yritysimagoa ja työnantajamielikuvaa pitkäjänteisesti. 

Yksittäiselle osaajalle asiantuntijuuden korostaminen somessa tarkoittaa hyvin usein työtarjouksia tai tarjouspyyntöjä, kutsuja puhumaan alan tapahtumissa tai haastattelupyyntöjä - omasta osaamisalueesta riippuen. 

Voisin kysyä lukijalta Aiotko Sinä jäädä aikanaan eläkkeelle nykyisestä työsuhteestasi? Onko yritys vielä olemassa nykymuodossaan kun jäät eläkkeelle? Haluatko uusia asiakkaita tai ilmaista medianäkyvyyttä? Miten tekisit oman osaamisesi entistä paremmin näkyväksi? 

Millainen vaikutus omalla henkilöbrändäykselläsi on ollut oman yrityksesi toimintaan?

Itselleni henkilöbrändi alkoi muodostua vahingossa, kun keskityin itse tiettyihin osaamisalueisiin, ja niistä alkoi tulla entistä enemmän kyselyjä, tarjouspyyntöjä ja keikkoja. Huomatessani että voin itse hyvinkin vahvasti vaikuttaa oman osaamiseni tunnistamiseen ja esilletuontiin eri tavoin, olen melko systemaattisesti valinnut kanavia ja sisältöjä joita haluan jakaa ja joiden koen toimivan parhaiten sekä omalta kannaltani että lukijoiden tai seuraajien hyödyksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa että somesta, LinkedInistä erityisesti, tulee minulle paljon uusia asiakkaita. Tähän auttaa totta kai myös melko avoin tapani verkostoitua ihmisten kanssa somessa, monessa some-palvelussa kun verkoston koolla on suora merkitys siihen miten osaaminen löydetään, tunnistetaan, ja miten sinuun voidaan ottaa mahdollisimman suoraviivaisesti yhteyttä. 

3 vinkkiä somettamisen alkuun

Kanavista LinkedIn + 2 muuta kanavaa oman osaamisen, kiinnostuksen ja ajankäytön mukaan. Itselleni tämä tarkoittaa sitä että Pinterest on selkeästi toinen pääkanavani osaamisen esille tuontiin, se on minulle sopivan passiivinen eikä vaadi jatkuvaa sisällöntuotantoa kun kalenteri on muutenkin melko täynnä.

Pinterestissä myös on selkeästi pisin elinkaari jaetuilla sisällöillä, ja niiden ei edes tarvitse olla itse alun perin tuottamaani sisältöä vaikka niillä omaa tarinaani kerronkin. Muista kanavista FB toimii hyvin verkoston aktivoinnissa ja yleisessä verkoston ylläpitämisessä. Twitter on hyvä kanava ajaa trafiikkia omille verkkosivuille, blogiin, LinkedIniin, Pinterestiin tai muihin kanaviin, mutta ei sovellu itselleni muuten kovin hyvin, koska vaatii hyvien tulosten saamiseksi merkittävää jatkuvaa sisällöntuotantoa johon ei yksinkertaisesti ole nykyisin aikaa.

Muista kanavista Instagram, Slideshare ja videonjakopalvelut toimivat hyvinä tukikanavina, mutta lukijan pitää muistaa että määrä ei aina korvaa laatua ja tuloksia saadaakseen monet kanavat vaativat suunnitelmallista otetta ja jatkuvaa sisällöntuotantoa. Pitää miettiä mitkä kanavat sopivat omaan tapaan toimia, ketä niissä tavoitellaan, sekä miten, milloin ja mitä sisältöä kanavaan haluaa tuottaa.

Omalla innostuksella on varsin suuri merkitys onnistumisessa, ja jos tuntuu että joku kanava ei ole kiinnostava tai omille toimintatavoille sopiva ja luonteva, niin tuloksetkin ovat yleensä selkeästi huonommat. Ennen kanavien valintaa kannattaa kuitenkin oikeasti miettiä mitä haluaa saavuttaa, mitä sen saavuttaminen vaatii, missä, miten ja milloin asioita pitää tehdä. Some itsessään ei ole autuaaksi tekevä, mutta mahdollistaa monella tapaa suurempien tai kohdennetumpien ryhmien tavoittamisen entistä helpommin ja edullisemmin. Ja ei kun kokeilemaan! 

Yhteenveto

Tämän päivän suurinta valuuttaa on jokaisen oma verkosto, ja kun puhutaan verkottumisesta, mikään ei mahdollista sitä tehokkaammin kuin sosiaalinen media. Nyt viimein on syytä ottaa homma tosissaan jos et niin vielä ole tehnyt. 

Your network is your net worth.
— Jeff Bullas

Haluan vielä kiittää Tom Lainetta kattavista vastauksista. Mikäli teille, hyvät lukijat, on herännyt asiaan liittyen kysymyksiä tai kommentteja, niin laittakaapa rohkeasti kysyen. Me Tomin kanssa vastailamme mielellämme. Ensi kertaan! 

Comment